IN MEMORIAM Tanța Diaconescu

Cu mare tristețe ne exprimăm regretul și deplângem trecerea la cele veșnice a muzicologului Tanța Diaconescu (25.10.1952-03.08.2023).

Absolventă a Conservatorului bucureștean la clasa unor remarcabili dascăli (Victor Giuleanu, Octavian Lazăr-Cosma, Mircea Chiriac, Ștefan Niculescu, Ovidiu Varga, Viorel Cosma, Emilia Comișel etc.), Tanța Diaconescu a fost unul dintre profesorii de marcă ai Școlii Militare de Muzică din București pentru mai bine de două decenii, începând cu anul 1980 și până spre anii 2000. Generații de profesioniști ai muzicilor militare ale Armatei au studiat armonie, estetică muzicală și istoria muzicii cu Domnia sa, având alături un spirit lucid și profund, cu o așezare spirituală aparte.

În afara instituției militare, Tanța Diaconescu a fost profesor de muzică și dirijor la diferite școli Buzău și București, iar mai apoi a predat cursul de citire de partituri la Universitatea Naționale de Muzică de astăzi pentru o perioadă de cinci ani (1994-1999).

Activitatea sa muzicologică se regăsește în paginile unor reviste importante (România Literară, Muzica, Actualitatea muzicală etc.), iar volumul de cântece pentru copii intitulat Melc, melc, codobelc (Ed. Muzicală, 1987), una dintre colecțiile de referință pentru genul în cauză.

Cinstim memoria acestui om atât de special și ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să o ierte și cu drepții să o odihnească!