George Enescu și muzica secolului XX  – Simpozion Internațional de Muzicologie în cadrul Festivalului „George Enescu”

În data de 22 septembrie 2023, va avea loc cea de-a XXI-a ediție a Simpozionului Internațional de Muzicologie „George Enescu”, reuniune științifică fondată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în 1967, ca parte integrantă a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”. 

Ediția actuală, coordonată de prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, este organizată de UCMR, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” și cu Universitatea Națională de Muzică București, cu sprijinul ARTEXIM și se va desfășura în Sala „Auditorium” a UNMB (Str. Știrbei Vodă nr. 33, București).

Manifestare de înaltă ținută științifică, Simpozionul oferă ocazia cunoașterii unor diverse și valoroase studii dedicate creației enesciene prezentate în cadrul a două secțiuni moderate de prof univ. dr. Olguța Lupu și prof univ. dr. Mihai Cosma. În prima parte a reuniunii, de la ora 9, la secțiunea în limbile franceză și engleză, vor prezenta comunicări Cristina Șuteu (România, Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, Cluj-Napoca), Corneliu Dan Georgescu (Germania), Vlad Văidean (România, Universitatea Națională de Muzică din București), Andreea Ciornenchi Grigoraș, Cezar Bogdan Grigoraș (Tunisia, Institutul Superior de Muzică din Sfax), Anca Georgiana Simion (România, Universitatea Babeș Bolyai), Oana Kariotoglou (Marea Britanie, University of Leeds), Olguța Lupu (România, Universitatea Națională de Muzică din București). A doua parte a evenimentului propune de la ora 13 o secțiune de comunicări în limba română, susținute de Daniel Milencovici (Universitatea de Vest din Timișoara), Georgiana Maria (Universitatea Națională de Muzică din București), Grosz Sára Aksza (Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, Cluj-Napoca), Irina Nițu (Muzeul Național „George Enescu”), Carmen Popa, Petruța-Maria Măniuț Coroiu (Universitatea Transilvania din Brașov), Marin Marian-Bălașa, Iulia Cibișescu-Duran (Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, Cluj-Napoca), Camelia Anca Sârbu (Muzeul Național „George Enescu”), Lucian Roșca (Universitatea de Vest din Timișoara), Constantin Tufan-Stan (Universitatea din Oradea). 

19 muzicologi invitați ai Simpozionului vor prezenta cu această ocazie incursiuni în estetica enesciană, analize de lucrări ale marelui compozitor român, precum și influențe ale muzicii sale în creația altor compozitori, continuându-se astfel o tradiție însemnată a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a vieții culturale românești.