IN MEMORIAM Ovidiu Giulvezan

Organizația teritorială UCMR Timiș anunță cu tristețe încetarea din viață a domnului Ovidiu Giulvezan, personalitate marcantă a vieții culturale bănățene, îndrăgit profesor, muzicolog, cronicar, artist liric vocal și dirijor de cor.

Născut la născut la Herneacova, în 21 ianuarie 1940, Ovidiu Giulvezan a fost cadru didactic al Facultății de Muzică din Timișoara și membru al Corului ”Ion Românu” al Filarmonicii Banatul. De la începutul anilor ‘90 și până la pensionare, Ovidiu Giulvezan a fost titularul catedrei de teorie și solfegiu a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest și în tot acest timp  a colaborat cu diferite ansambluri corale. A fost membru al renumitei Corale Sabin Drăgoi, a colaborat, în calitate de corist și solist cu ansamblul coral profesionist al Domului Romano-Catolic din Timișoara, a fost corist și apoi dirijor al Corului Bisericii „Sf. Ilie” a Parohiei Fabric.

Numeroasele cronici muzicale semnate de el pot fi regăsite în diverse publicații din Timișoara și București. A scris cursuri și cărți didactice: „Mezza-voce – Curs practic de solfegii modale, tonale și atonale” (trei ediții), „Citirea în chei și transpoziția vizuală” (trei ediții), „Curs de solfegiere atonală” după Lars Edlund, traducere și adaptare în colaborare cu Arthur Funk (două ediții), „123 Trasee logice în teoria muzicii” (două ediții), „Teoria muzicii – sistemul sonor modal” (două ediții), a publicat volume: „Ecouri muzicale timișorene” (Editura Brumar, Timișoara, 1996), „Sava Ilin. Viața și scrierile muzicale” (Editura Brumar, Timișoara, 1997), „ Pavel Roșu, o viață ca un cântec” ( Editura Brumar, Timișoara, 2001), „Coruri bănățene – Antologie 2, viziune interpretativă Ion Românu” – Ediția îngrijită și completată de Ovidiu Giulvezan (Editura Marineasa, Timișoara, 2001), „Muzica din  când în când” (Editura Marineasa, Timișoara, 2006), „Sunetele vorbesc, cuvintele cântă” (Editura Gordian, Timișoara, 2014), a redactat de asemenea, culegeri de muzică corală, îmbogățind patrimoniul spiritual al Banatului.

Prin plecarea lui Ovidiu Giulvezan, Timișoara și Banatul pierd un reprezentant de seamă al vieții muzicale. Îi aducem un pios omagiu și suntem alături de familia îndoliată.