IN MEMORIAM Nicolae Brânduș

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță cu profundă tristețe, plecarea din această lume a compozitorului Nicolae Brânduș (n. 1935), o personalitate memorabilă a vieții muzicale românești care a lăsat în urma sa multe opusuri remarcabile, dintre care amintim: Infrarealism, Kitsch-N, Phtora, operele LogodnaLa țigănci și Tarr & Fether, cantata Domnișoara Hus, Bizarmonia, SIN EU PHONIA I, European Parody, Ornitorinc, Testament. A explorat cu umor o direcție de inspirație balcanică, ca și diferite moduri de integrare în muzică a improvizației și teatrului instrumental. Pe lângă activitatea sa de creație, Nicolae Brânduș a fost cunoscut și ca pianist, profesor, gânditor cu spirit critic, muzicolog cu idei și viziuni personale puternice pe care le-a împărtășit prin studii și eseuri de valoare (Logica lumilor posibile, Muzica ca obiect transdisciplinar) adunate în cartea sa, Antimemoria. S-a implicat și în organizarea unor evenimente muzicale în calitatea sa de președinte al Secțiunii Naționale Române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (1994-2002) și de director artistic al Festivalului World Music Days al ISCM în România (1999).

Trecerea în eternitate a lui Nicolae Brânduș reprezintă o mare pierdere pentru breasla muzicienilor din România. Rămas bun, domnule Brânduș! Drum lin prin alte lumi posibile!

https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/muzica-dans-arte/compozitorul-nicolae-brandus-a-incetat-din-viata-id36279.html?fbclid=IwAR3yZb3uXheO9M1kdVCFUKGwNZL_R4sk8Jnu5qeEZktz_PTM1g4wKStxgoA

https://www.romania-muzical.ro/stire/a-incetat-din-viaa-compozitorul-nicolae-brandu/3631181/49/5