S.I.M.N. 2023 – Prezentare a ediției nr.32

După o reflecție adâncită asupra fenomenului muzicii noi în contemporaneitate, care a luat o cu totul altă configurație decât cea pe care a avut-o acum 30 de ani, când festivalul „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” s-a născut, organizatorii vin cu trei idei-forță pentru ediția nr. 32:

1. sociotop și scenă în muzica nouă, 2. relațiile avangardei muzicale din România și Germania, 3. György Ligeti – 100 de ani de la naștere.

În acest sens, considerăm că este momentul realizării unei meditații adâncite asupra evoluției în timp a acestui festival, meditație bazată, pe de o parte, pe reliefarea celor mai importante și de succes tendințe ale concepțiilor de până acum, iar pe de altă parte – pe nevoia asumării unei inițiative inovatoare în plan internațional. Scena muzicii noi a lăsat loc fie unor impulsuri reformatoare, fie unora conservatoare, aducând în prim-plan atât experimentalismul, cât și recuperarea tradiției muzicii contemporane, însă în actualitate aceste forțe stilistice converg întru configurarea unei singure realități consistente: eutopia muzicii noi, un spațiu social benefic și creativ, un sistem de rețele lichide capabil să schimbe mentalități și să inoveze. Astfel, propunerea unor „pachete de trăire și cunoaștere” care să aducă un conținut satisfăcător pentru un public specific reprezintă strategia fundamentală a organizatorilor.

Festivalul SIMN 2023Eutopia – devine astfel un motor de cunoaștere, colectare, focalizare, organizare și promovare a energiilor, impulsurilor afective și atitudinilor sufletului contemporan, ce se manifestă sub formă de opusuri muzicale de valoare, precum și prezentarea lor pe baza unor concepte bine conturate.

SIMN 2023Eutopia – vine cu propunerea a patru „pachete de trăire și cunoaștere”, numite eutopii, sălașuri ale Binelui: Ulise, Gulliver, Nirvana și Matrix. Fiecare direcție tematică va circumscrie un număr variabil de manifestări artistice și/sau științifice.

ULISE – Dincolo de limitele culturii. Ulise este călătorul, pribeagul, migrantul perpetuu. El trebuie să găsească mereu noi idei, să experimenteze și să mizeze pe originalitate. Eutopia ULISE este deschisă spre aventură.
GULLIVER – Dincolo de limitele istoriei. Gulliver e criticul și ochiul istoriei. El înfruntă această realitate și deschide lumea posibilului. Eutopia GULLIVER este deschisă spre lumi și povești virtuale.
NIRVANA – Dincolo de limitele sinelui. Nirvana e eutopia contopirii cu Universul. Dezmărginirea eului prin sacralitate și ritual deschide înspre comuniune și mister.
MATRIX – Dincolo de limitele naturii. Matrix e apostolul unei lumi postumane. El modulează făptura umană și o ridică la putere hi-tech. Sinergia biotehnologică se întinde de la improvizația liberă la algoritmul perfect.

În acest scop, se vor programa 18 concerte (opere de cameră, concerte simfonice, camerale) și un simpozion de muzicologie, organizate în parteneriat cu principalele instituții de profil ca Ministerul Culturii, Societatea Română de Radiodifuziune, Universitatea Națională de Muzică din București, Filarmonica George Enescu din București, Muzeul Național ”George Enescu”, Academia Română, Colegiul „Noua Europă”, ARCUB, Goethe-Institut și alte instituții de cultură.

Ajuns la ediția cu nr. 32, festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi lasă loc – pe fondul acestei tradiții recunoscute internațional – unei dezvoltări și schimbări continue, oglindind spiritul timpului prin instrumentele culturale pe care și le-a perfecționat prin experiență: viziune, tematici conceptuale inovatoare, curaj teoretic, pragmatism, formate incitante, evenimente-unicat.

Programul S.I.M.N. accesibil pe următoarele link-uri:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057483907912

Program SIMN “EUTOPIA” | 23 | 32