Ionel BOTA

Ionel BOTA

- compozitor şi interpret instrumentist -

(n. 31.01.1956)

A studiat vioara la Timişoara şi Cluj-Napoca.
    

A făcut parte din diverse formaţii din Timişoara (trupa „Allegro”) şi din Cluj („Experimental Quintet”) cu care obţine Marele Premiu al Festivalului Arhitecturii de la Bucureşti (1980) – atras de muzica beat şi de jazz.
    

După absolvirea studiilor a activat ca profesor de vioară şi violă la Liceul de Muzică „Ion Vidu” (1980-2008) iar din 1990 şi ca violonist în orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.
    

A practicat cu egal interes, în toţi aceşti ani, muzica rock sau de jazz câştigându-şi un loc distinct în viaţa muzicală românească.
    

În anul 1982 înfiinţează grupul de jazz „Crepuscul” (cu Dan Ionescu – chitară, Liviu Butoi saxofon/flaut, Ştefan Inczedi – claviaturi, Ioan „Puiu” Minda – baterie) cu care participă la Festivalurile de jazz de la Sibiu (1982 şi 1983 când obţine Premiul de consacrare) şi de la Niš – Iugoslavia (1982, 1983). În acelaşi an începe şi colaborarea cu Béla Kamocsa punând bazele viitoarei formaţii „Bega Blues Band” (cu Vasile Dolga la baterie).
    

Între anii 1984-1988 este contrabasist în „Gondi Quartet” şi colaborează ocazional cu jazzistul român Johnny Răducanu.
    

Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
    

A susţinut timp de 12 ani (1990-2002) emisiunea „Jazz Reflex” de la Radio Timişoara.
    

În 1990 a fost iniţiatorul cursului de chitară clasică din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara unde a activat o perioadă ca profesor. Cu formaţia „Bega Blues Band” participă la festivaluri din Ungaria (Debreţin), Franţa (Privas), Serbia (Belgrad şi Novi Sad), Germania (Frankfurt, Hamburg, Augsburg, Leverkusen, Schwäbisch Hall) ş.a. În Brazilia a participat la unjam-session de mare succes alături de Kenny Brown. Din 2005 este şi titularul catedrei de estetica jazzului la Universitatea „Tibiscus” din Timişoara.
    

A fost prezent în repetate rânduri şi la festivalurile de jazz din Banat de la Timişoara, Gărâna, Jimbolia şi Lugoj.

     COMPOZIŢII: Embargo, Song for Sasha, Trandafiri albi, Keiser Sauzée.

     APARIŢII EDITORIALE:
     Glosar al termenilor jazzistici – Editura Brumar, 2008;
     Vioara în jazzul modern – Editura Brumar, 2009 (teza sa de doctorat în muzicologie), Premiul pentru publicistică acordat de revista „Actualitatea muzicală” a UCMR.

     Ioan TOMI, DICŢIONAR – 123 compozitori, dirijori, muzicologi personalităţi ale culturii muzicale din Banatul istoric