S-a stins din viață Bianca TEMEȘ (21 noiembrie 1969, Vișeu de Sus – 22 noiembrie 2023, Cluj‑Napoca), muzicolog și pedagog de vocație, cadru didactic al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și fondatoare a prestigiosului Festival „A Tribute to György Ligeti in His Native Transylvania” („Omagiu lui György Ligeti în Transilvania natală“), ce a devenit un eveniment-simbol al culturii muzicale transilvănene.
Absolventă a Academiei de Muzică clujene, unde a studiat muzicologia, Bianca Temeș a pus la temelia prestigioasei sale activități de cercetare rigoarea științifică, ochiul și urechea atente la detalii și tematicile incitante, fie din spațiul cultural transilvan, fie cu deschidere europeană. Mentorul său a fost compozitorul și muzicologul Dan Voiculescu, sub îndrumarea căruia a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București (2002) și a cărui școală de muzicologie a dus-o mai departe în calitate de îndrumător de lucrări de licență și disertație ale tinerei generații de muzicologi. În 2015 a finalizat un al doilea doctorat, în Spania (Universidad de Oviedo), sub îndrumarea prof. univ. dr. Ramón Sobrino Sánchez. Perfecționarea sa în cercetarea muzicologică a continuat cu bursa Fundației „Paul Sacher” (Basel, 2012), două burse DAAD la Berlin (Universitatea „Humboldt”, 2012) și Hamburg (Hochschule für Musik und Theater, 2017) și numeroase burse de formare Erasmus la University of Cambridge, unde a fost invitată în calitate de Academic Visitor (2017). Participantă la prestigioase simpozioane şi conferinţe internaţionale, Bianca Temeş a făcut cunoscute compoziţia şi muzicologia autohtone la University of Cambridge, Universität der Künste, Berlin, Université Paris-Sorbonne, IRCAM Paris, Conservatorio di Musica „Santa Cecilia“, Roma, University of Chicago, City University of New York, Academia de Muzică „Sibelius”, Helsinki, Institutul de Muzicologie din Budapesta. A publicat volume monografice, articole științifice în prestigioase reviste de specialitate din toată lumea, a fost editor al unor volume de muzicologie colective și a impulsionat activitatea artistică și de cercetare prin exemplul probității și profesionalismului ei.
Despre vocația sa pedagogică, întâi ca profesor de pian la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca (1993-2001), iar apoi în corpul profesoral al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” (2000-2023), unde a predat Teorie, Solfegii și Dictat muzical, stau mărturie rezultatele profesionale ale studenților săi, dar mai ales atașamentul și admirația acestora pentru profesoara lor dragă. De-a lungul carierei sale, a fost profesor invitat la prestigioase universități din lume, precum Universidad de Oviedo și Universidad Complutense din Madrid (Spania), University of Montevalo/Alabama (SUA), University College Dublin (Irlanda), Academia Muzyczna im I.J. Paderewskiego, Poznań (Polonia), Istituto Superior di Studi Musicali „Pietro Mascagni” Livorno (Italia), Academia de Muzică din Zagreb (Croația).
În paralel cu cariera universitară, a desfășurat o impresionantă activitate în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din Cluj-Napoca (1992-2016), în calitate de secretar muzical, de consultant artistic, respectiv de șef al Departamentului artistic.
A fost membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, vicepreședintă a Societății Române Mozart (Cluj-Napoca), membră a Society for Musicologists in Ireland și a Société Française d´Analyse Musicale.
Comunitatea muzicologică din țară și din străinătate a pierdut un om valoros și dedicat, un model de probitate morală și de exigență în toate domeniile în care a activat.
O vom păstra mereu în amintirea noastră!