COMUNICAT din 16.03.2023

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) este o instituție întemeiată de George Enescu în 1920 și este compusă din profesioniști în domeniul compoziției muzicale și muzicologiei. Ea funcționează pe baza unui statut și a regulamentelor.

Cu privire la neadmiterea în UCMR a domnului Nicolae Covaci, facem următoarele precizări:

  1. Se face o regretabilă confuzie între Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și UCMR-ADA, Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, între drepturile patrimoniale de autor ale compozitorilor și apartenența la o uniune profesională. Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu gestionează drepturi patrimoniale de autor. Această din urmă activitate este desfășurată de către o altă entitate, UCMR-ADA, Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, al cărui membru este și domnul Nicolae Covaci, și care-și valorifică toate drepturile de autor în calitate de titular prin această instituție.
  2. Dincolo de recunoașterea calității de compozitor sau de succesul înregistrat de acesta, cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România este supusă exigentelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor acestei uniuni și votate în cadrul Adunării Generale. În cazul tuturor candidaților care nu au absolvit o instituție de învățământ superior muzical, dobândirea calității de membru al UCMR este supusă condiției statutare constând în promovarea unui examen de admitere. În cazul domnului Nicolae Covaci, examentul a fost organizat și notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop.
  3. Apartenența sau nu la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu privește și nu afectează existența sau recunoașterea calității domnului Nicolae Covaci de autor și de titular de drepturi de autor.