Ne-a părăsit absolut neașteptat și fulgerător unul dintre cei mai importanți compozitori din aria pop-muzică ușoară, Mircea Drăgan, cu puțin timp înainte de a-și serba 78 de ani de viață (născut pe 20 mai 1945).
A urmat cursurile Conservatorului bucureștean, unde i-a avut dascăli între alții pe Victor Giuleanu, Nicolae Coman, Myriam Marbe, Viorel Cosma, Dumitru Botez și a luat lecții particulare cu Richard Bartzer. Încă de pe băncile facultății a fost atras de pop-rock, fiind rând pe rând lider al cunoscutelor formații Sideral, Mondial și Romanticii, cu care a cântat în multe țări ale lumii. A dirijat pe scena Teatrului de revistă ”C. Tănase”, a semnat muzica la filme și spectacole de revistă, a fost laureat al festivalului internațional de la Dresda. A condus propria casă de producție, Dragan Music, a fost regizor muzical la TVR, a editat numeroase albume discografice, a lansat șlagăre ce vor rămâne în istoria genului. Dintre acestea amintim ”Rondelul cupei de Murano”, ”Stai lângă fruntea mea”, ”Mâine”, ”Păcat că vremea…”, ”Soare și foc”, ”Tu, numai tu”, ”Doar tu vei fi”,”Azi vine primăvara”, ”Născută pentru dans”, ”Hai să uităm”, colaborând cu toate vedetele genului.
A fost distins cu premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și a fost laureat al festivalurilor de la Mamaia, Costinești, București (”Melodii”) sau la concursul ”Șlagăre în devenire”, a făcut parte din jurii muzicale prestigioase (în ultimii ani fiind nelipsit din acela al Festivalului național al romanței ”Crizantema de aur” de la Târgoviște), fiind de asemenea premiat de Ministerul Culturii. Între 2000-2004 a fost director al Editurii Muzicale a UCMR, perioadă în care a fost lansată noua serie a revistei ”Actualitatea Muzicală”. De altfel, într-un articol omagial apărut în aceasta din urmă era numit ”omul-orchestră”, fiind nu numai compozitor, ci și orchestrator, pianist, maestru de sunet.
În ultimii ani a lansat o serie de albume la Casa de discuri Eurostar, precum și câteva caiete de partituri la Editura Muzicală. Prin plecarea lui la cele veșnice, mai dispare un nume important al ”generației de aur” a componisticii românești de muzică ușoară…