Adina DUMITRESCU
- compozitoare -
(n. 1964 Bucureşti)

     Adina Dumitrescu a urmat cursurile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare (1987) a Universităţii Politehnica şi a studiat compoziţia (1997) la Universitatea Naţională de Muzică din acelaşi oraş sub îndrumarea profesorilor Dan Dediu şi Ştefan Niculescu. A luat parte de asemenea la 3 ediţii ale Şcolii de vară de compoziţie de la Buşteni condusă de Aurel Stroe.
     
     Din anul 2001 predă Folclor muzical românesc la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Preocupările sale sunt orientate însă şi spre alte culturi muzicale folclorice şi tradiţionale, pe această linie înscriindu-se şi colaborarea pe care compozitoarea o are în prezent cu Departamentul de Antropologie muzicală al Universităţii din Tampere (Finlanda).

     Creaţia Adinei Dumitrescu numără în cea mai mare parte OPUSURI CAMERALE, INSTRUMENTALE sau VOCAL-INSTRUMENTALE, ultimele lucrări lăsând să se întrevadă interesul pe care compozitoarea îl manifestă pentru dimensiunea melodică, intonaţional-expresivă a cuvântului, într-un context cotidian sau într-unul de natură artistică (COLLOQIAL SPEECH PENTRU VOCE ŞI ŞASE INSTRUMENTIŞTI şi KHORINDA PENTRU 17 INSTRUMENTE).

UCMR