Sorin LERESCU
- compozitor -
(n. 14.11.1953 Craiova)
Alte PAGINI WEB. Pentru alte surse CLICK AICI!
sau CLICK AICI!

     Sorin Lerescu a studiat compoziția la Universitatea Națională de Muzică din București cu Tiberiu Olah și Anatol Vieru. Studii postuniversitare cu: Gayle Mosand, la Dragvoll University – Trondheim (Norvegia) (1983); cu Ton de Leeuw (Olanda), Brian Ferneyhough (Marea Britanie), Morton Feldman (SUA), la Georg Büchner Schule, Ferienkurse für Neue Musik – Darmstadt (Germania) (1984).
     
     În 1982 a fondat Grupul de Muzică Nouă TRAIECT (Premiul A.T.M. – Colegiul Criticilor Muzicali în anul 1983), un ansamblu cameral cuprinzând 7 instrumente (flaut, clarinet, vioară, violoncel, trombon, percuție și pian), prezentând publicului din România și din străinătate un mare număr de opus-uri contemporane, acoperind un spectru larg de stiluri și tendințe estetice, proprii muzicii noi.
     
     Fondator (în 1997) și director artistic al Festivalului Internațional „Întâlnirile Muzicii Noi” de la Brăila. Președinte al Secțiunii Naționale Române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (SNR-SIMC) (2003-2013). Director artistic al Festivalului „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi", București, ediția a 14-a (2004) și co-director artistic al ediției a 19-a (2009). Director artistic al edițiilor 2005-2012 ale Festivalului Internațional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC", București. Membru UCMR (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România) și membru SACEM (Societatea Autorilor, Compozitorilor și Editorilor de Muzică - Paris).
     
     A participat la festivaluri importante de muzică contemporană: Trondheim, Darmstadt, Tallinn, Roma, Paris, Varșovia, Chișinău, Belgrad, Cluj-Napoca, Gent, București, Brăila, Budapesta, Timișoara, Odesa, Reggio Emilia, Minsk, Tirana, Plovdiv, Sofia, Curitiba, Minneapolis, ISCM World (New) Music Days: România / Republica Moldova 1999, Slovenia 2003, Elveția 2004, Croația 2005, Stuttgart 2006, Hong Kong 2007, Lituania 2008, Suedia 2009, Australia 2010, Croația 2011, Belgia 2012.
     
     Sorin Lerescu a publicat analize și cronici muzicale în presa scrisă, a participat la emisiuni de radio și de televiziune, în calitate de realizator și de invitat.
     
     A susținut seminarii și cursuri de compoziție în străinătate și în țară, fiind invitat al unor prestigioase instituții cu profil muzical. În octombrie 2001, Sorin Lerescu a fost invitat să susțină un seminar de compoziție la Istituto Musicale „Achille Peri” din Reggio Emilia (Italia). În noiembrie 2003 a făcut parte din Juriul internațional de compoziție al Premiului „Valentino Bucchi” din Roma, unde a susținut și un master class de compoziție. Membru în Juriul internațional de compoziție al ISCM-CASH Young Composer Award 2006 la Festivalul ISCM World New Music Days 2006, Stuttgart. În 2008 a susținut un curs de compoziție la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara. Președinte al Juriului internațional de compoziție de la Plovdiv (2008). Membru în jurii internaționale de compoziție la Sofia (Bulgaria) (în 2010 și 2013) și la Curitiba (Brazilia) (în 2011).
     
     În 2014 Sorin Lerescu a fost invitat în Statele Unite, la Minneapolis, Statul Minnesota, unde a susținut conferințe despre muzica sa și despre muzica românească contemporană la: Anderson Music Building of Augsburg College, la University of Minnesota – Institute for Global Studies și la University of Minnesota – School of Music, la clasa de compoziție a lui James Dillon.
     
     PREMII, DISTINCŢII. Deţinător al Premiului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor pentru muzică de cameră pe anul 2003 şi al Premiului „George Enescu” al Academiei Române pentru creaţie muzicală pe anul 2003. Distins cu Meritul Cultural în 2004.
     
     Opus-uri de Sorin Lerescu au apărut la EDITURA MUZICALĂ din București, la CARCIOFOLI Verlagshaus din Zürich și la LUCIAN BADIAN EDITIONS din Ottawa (Canada).
     
     Lucrările sale au fost înregistrate sau transmise la: BBC - Radio 3, Magyar Radio, Polski Radio, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Iași, Radio Cluj, TVR, TV SIGMA, Radio 3 Gent, Beogradski Televizja, TVH, SMEI-UCMR, Radio Parana, KFAI Radio Minneapolis, Radio Moldova, TV 7, TV Moldova 1; interpretate în concerte și recitaluri în: Franța, Belgia, SUA, Italia, Republica Moldova, Serbia, Spania, Portugalia, Olanda, Germania, Belarus, Ucraina, Australia, Slovenia, Elveția, Austria, Kosovo, Ungaria, Albania, Bulgaria, Brazilia; au fost editate pe discuri LP, casete audio și CD: la RADIO ROMÂNIA, ELECTRECORD, INTERCONT MUSIC, Star Media Music, Editura Muzicală, METTIER Sound & Vision Ltd. (Marea Britanie), MOVE RECORDS (Australia), NOVA MUSICA (Franța).
     
     Doctorat în muzicologie, cu Ede Terényi, la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca (1999).
     
     Profesor de contrapunct și compoziție la Facultatea de Arte a Universității „Spiru Haret” din București.
     
     Redactor-șef al revistei științifice a Facultății de Arte, Analele Universității Spiru Haret – Seria Arte (Muzică, Teatru).

UCMR