ANUNȚURI pentru MEMBRII U.C.M.R.

București, 17.09.2021, Secretariat U.C.M.R.

În zilele de 20 și 21 septembrie se va desfășura ediția cu numărul 20 a Simpozionului Internațional de Muzicologie ”George Enescu”, din cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu”, organizat de UCMR în parteneriat cu UNMB, ARTEXIM și Muzeul Național ”George Enescu”. Coordonatorul științific al manifestării este prof.univ.dr. Mihai Cosma.

Detalii în fișierele de mai jos:

CUPRINSUL SISTEMATIZAT

PROGRAMUL DE SALĂ


București, 30.08.2021, Secretariat U.C.M.R.

UCMR ACT ADIȚIONAL STATUT


București, 30.08.2021, Secretariat U.C.M.R.

CONVOCATOR AGE UCMR - SEPTEMBRIE, OCTOMBRIE 2021


București, 03.08.2021, Secretariat U.C.M.R.

Cu profundă durere Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță încetarea din viață a maestrului Remus Georgescu, reputat compozitor, profesor, muzicolog, cercetător în domeniul folclorului, dirijor al celor mai importante ansambluri orchestrale din mari centre culturale ale țării. Ani la rând muzicianul din generația marilor creatori a fost director și prim dirijor al Filarmonicii Banatul din Timișoara și a coordonat în paralel, cu deosebită eficiență, activitatea Filialei din Timișoara a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Remus Heorgescu s-a afirmat în viaţa muzicală în special în calitate de compozitor și dirijor cu realizări remarcabile, cu deosebire în promovarea creaţiei componistice româneşti. Concertele sale, din ţară şi mari centre culturale ale lumii, adevărate evenimente, au fost apreciate la superlativ de publicul meloman şi presa de specialitate. Foarte mulţi compozitori contemporani au beneficiat de interesul şi devotamentul său faţă de textul muzical, bucurându-se de interpretări menite să valorifice la maximum expresivitatea tuturor planurilor construcției muzicale.

Autor al unor lucrări de referință pentru creația simfonică, vocal-simfonică, de muzică corală și camerală Remus Georgescu a fost distins cu Marele premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, încă din anul 2011. O serie întreaga de importante distincții i-au fost acordate dealungul întregii cariere, ca semn de înaltă apreciere a impresionantei sale creații componistice.

În calitate de dirijor a întreprins numeroase turnee artistice în țară și peste hotare, în Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, URSS, SUA, Germania, Italia, Suedia, Anglia, Austria, Belgia, Danemarca, Franța, etc. Ca muzicolog a publicat numeroase articole și cronici, a susținut emisiuni de radio și televiziune, prelegeri, conferințe, comunicări științifice.

Prin dispariţia sa cultura românească suferă o grea pierdere.

Transmitem familiei îndoliate sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!


București, 21.07.2021, Secretariat U.C.M.R.

Adio, Vasile Tomescu

S-a stins din viață, după o îndelungată suferință, Vasile Tomescu (92 de ani), muzicolog de prestigiu, unul dintre primii muzicieni români care a obținut titlul de doctor – în străinătate, la Paris, la Sorbona (oarecum în aceeași perioadă cu colegii de generație Sigismund Toduță și Mihai Ghircoiașiu).

Vasile Tomescu a avut o intensă și rodnică activitate în cadrul Uniunii Compozitorilor, deținând funcția de secretar (27 de ani), de șef al biroului de muzicologie, de redactor șef al revistei Muzica (timp de 25 de ani, după ce alți 10 ani fusese redactor șef adjunct), de secretar de partid. A fost unul dintre colaboratorii loiali ai președintelui Ion Dumitrescu. Deși deținea importante pârghii de decizie în cadrul breslei, s-a dovedit a fi o persoană echilibrată, neconflictuală, căutând să obțină adeziunea celor din jur și verificându-și opiniile cu superiorii.

A semnat numeroase articole și studii atât în publicațiile de specialitate cât și în presa generalistă, apărând și în emisiuni radio-tv și trimițând articole și la multe publicații din străinătate (mai ales din lagărul socialist, potrivit limitărilor acelor vremuri). Mai cu seamă după 1990 s-a dedicat cu totul cercetărilor minuțioase în biblioteci, în căutarea unor materiale relevante despre trecutul muzicii românești. A semnat două cărți de mare anvergură în această direcție, una tratând relațiile muzicale româno-franceze, cealaltă căutând interferențele muzicii noastre cu cea italiană.

A susținut conferințe, prelegeri, comunicări științifice la felurite reuniuni muzicale din țară și din străinătate, după cum a făcut parte și din numeroase delegații care reprezentau Uniunea pe plan european.

Este autorul mai multor monografii, dintre care se remarcă cele dedicate lui Paul Constantinescu, Alfred Alessandrescu, Alfonso Castaldi și Filip Lazăr.

În 1999 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universității Naționale de Muzică București.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 11, la Cimitirul Bellu Catolic.

Mihai Cosma,
în numele Biroului Secției de Muzicologie și Critică Muzicală a U.C.M.R.


București, 21.07.2021, Secretariat U.C.M.R.

Cu profund regret Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță dispariția celui care a fost eminentul muzicolog Vasile Tomescu.

Peste muzica românească s-a așternut o nouă mantie cernită, odată cu încetarea din viață a ilustrului muzicolog, doctor Vasile Tomescu, autor fecund, foarte prezent în mediul creatorilor domeniului artei sunetelor.

A trăit o viață îndelungată, atingând pragul de 92 de ani, fiind omniprezent în frontul autorilor muzicologi, cu exceptia ultimilor ani când retras, cu forțele și cu sănătatea slăbite, continuă însă să redacteze pagini de esență puternică axate pe o intensă documentare, toate absolut privitoare la fenomenul artei muzicale autohtone.

Vasile Tomescu și-a înscris numele în rândul celor mai profunzi cercetători ai trecutului nostru muzical. Absolvent al Conservatorului din București, imediat după absolvență a fost proiectat în vâltoarea susținerii creației muzicale, devenind redactor la noua revistă Muzica (la care va ajunge curând redactor principal, funcție pe care a deținut-o vreme de decenii). Sub patronajul său această publicație a devenit cea mai reprezentativă pentru reflectarea muzicii din țara noastră, în toate domeniile posibile, dar în prim plan în componistica muzicală și muzicologică.

Concomitent, Vasile Tomescu s-a intersectat cu frământata și tumultoasa activitate din cadrul Uniunii Muzicienilor și Muzicologilor, fiind ales în mai multe rânduri în conducerea acestui reprezentativ for al culturii naționale.

Vasile Tomescu rămâne ca un autor prestigios de monografii ale unor personalități de prim plan ale creației, prin monografii consacrate unor compozitori foarte puțin cunoscuți și cântați astăzi, din păcate, precum Dimitrie Cuclin, Filip Lazăr, Alfonso Castaldi, Paul Constantinescu. Volumele sale au devenit pagini referențiale, binecunoscute în literatura de specialitate. De pe acest versant al creației sale personale, a escaladat trecutul nostru muzical în spații exogene, în special relațiile muzicale româno-franceze, unde s-a dovedit un iscoditor împătimit, scriind despre această temă și teza sa de doctorat pe care a susținut-o la Universitatea Sorbona din Paris în anul 1970. Întotdeauna a fost profund impresionant prin masivitatea și bogăția informațiilor aduse printr-o serie de titluri, de obicei în limba franceză, căutând să proiecteze aspecte ale muzicii românești în universalitate.

Dar în egală măsură s-a preocupat de trasarea unor repere în contactele artei noastre muzicale cu Italia, Germania și nu numai.

Totodată trebuie să remarc prezența sa într-o serie de manifestări științifice internaționale cu caracter muzicologic, devenind o personalitate binecunoscută în cercurile specialiștilor europeni.

Vasile Tomescu a scris pagini de gândire adâncă consacreate creației enesciene, dar și multor altor compozitori pe care țara noastră i-a avut.

Nu pot să nu remarc meritele sale în descoperirea unor partituri de opere cu titluri ce trimit la realitățile istoriei noastre din perioada dacică, romană, ale unor nume de mare popularitate în epocile respective.

Vasile Tomescu îmi apare ca o personalitate înzestrată cu simț diplomatic, un camarad tăcut dar eficient în rezolvarea multor probleme specifice breslei creatorilor.

Îmi amintesc cu mult respect de nenumăratele sale intervenții orale în cenacluri, în diferite adunări unde se dovedea un orator iscusit, indiferent de temele pe care le survola, aducându-și contribuții relevante.

A ținut în cadrul Uniunii să fie pe cât de util în orice împrejurare, pe atât de discret și de prietenos. Evident nu a trecut indiferent prin furcile caudine ale ideologiei anilor totalitari, dar a rămas cu conștiința curată, aportul său fiind întotdeauna relevant.

Regret nespus trecerea sa în neființă, convins fiind că meritele profesionale incontestabile pe care le-a afirmat îi conferă numelui său un loc ce nu poate fi uitat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 11, la Cimitirul Bellu Catolic.

Acad. Prof. univ. DhC. Octavian Lazăr Cosma


București, 17.06.2021, Secretariat U.C.M.R.

Program SIMN 2021


București, 04.05.2021, Secretariat U.C.M.R.

Indoliata adunare,

Regret nespus ca nu pot participa fizic la momentul despartirii de unul dintre importantii membrii ai Sectiei Vocale a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, organism profesional care a depasit varsta de 100 de ani si care a avut drept prim presedinte pe marele muzician roman George Enescu. In calitatea mea de Secretar al Sectiei Vocale transmit,alaturi de mesajul meu indoliat, pe cel al d-lui presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, d-l profesor universitar dr Adrian Iorgulescu Doctor Honoris Causa catre familia si prietenii colegului nostru de breasla, cel care a fost compozitorul, folcloristul,dirijorul si indrumatorul muzical Constantin Arvinte.

Nascut in localitatea moldava Voinesti la 21 mai 1926, Constantin Arvinte a studiat atat la Conservatorul din Iasi cat si la cel din Capitala capatand o temeinica pregatire gratie unor profesori de marca precum Antonin Ciolan, Emanoil Elenescu, Achim Stoia, Zeno Vancea, Dimitrie Cuclin, Octavian Lazar Cosma. Creatia sa muzicala, realizata in zona mai multor genuri muzicale, s-a remarcat mai ales in domeniul coral, acolo unde a reusit sa capteze atentia celebrei formatii "Madrigal", Marin Constantin incluzand in programele concertelor sale nationale si internationale lucrari semnate de Constantin Arvinte (Triptic maramuresan).
La fel de fructuoasa a fost si activitatea sa de folclorist materializata in colectii de melodii populare din zonele Transilvaniei, Dobrogei sau Argesului. A publicat mai multe volume de versuri si muzica in colaborare cu Marin Voican-Ghioroiu.

Intre premiile obtinute, amintesc pe cele mai importante: premiul II la Concursul de creatie corala de la Tours (Franta-1976) si Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru lucrare corala, in anul 1998.
Iata ca a venit momentul trist al despartirii. Constantin Arvinte a trecut in eternitate in Vinerea mare din Saptamana Patimilor. Cei care l-au cunoscut si-l vor reaminti ca pe un muzician dedicat trup si suflet culturii muzicale romanesti pe care nu a incetat sa o slujeasca pana in ultima clipa a vietii sale.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Secretarul Sectiei de Muzica Vocala,
profesor universitar dr. Dan Buciu, Doctor Honoris Causa


București, 04.05.2021, Secretariat U.C.M.R.

Omagiu CONSTANTIN ARVINTE semnat de Marin Voican-Ghioroiu

București, 04.05.2021, Secretariat U.C.M.R.

Ferpar Razvan Metea

București, 05.04.2021, Secretariat U.C.M.R.

Stimați membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, vă informăm că termenele limită de predare a lucrărilor în vederea achiziționării acestora de către UCMR, în sesiunea mai 2021, sunt după cum urmează:

- în cadrul Secției Simfonice (Muzică Instrumentală și Multimedia) și a Subsecției de Muzică Vocal - Instrumentală - 21.04.2021.

- în cadrul Secției de Muzică Vocală - 26.04.2021

- în cadrul Secției de Muzică Jazz - Pop - 21.04.2021

- în cadrul Secției de Muzicologie - 30.04.2021

Lucrările vor putea fi trimise și în format digital (partitură in format pdf, înregistrarea lucrării audio, fișă de creație completată și scanată, autoprezentare a lucrării, declarație pe propria răspundere - secția de muzicologie). Înscrierea lucrărilor ce urmează a fi prezentate Birourilor se poate face personal sau la adresa de e-mail ucmr.office@gmail.com.
București, 26.03.2021, Secretariat U.C.M.R.

Cu adâncă durere, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România regretă imensa pierdere a muzicologului, realizatorului de emisiuni la Radio România Muzical și omului Ruxandra Arzoiu, plecată fulgerător dintre noi la vârsta de doar 59 de ani. Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București (Secția de muzicologie, 1984), la clasa profesorului Viorel Cosma, Ruxandra Arzoiu a fost unul dintre cercetători majori ai muzicii românești și membru marcant al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Muzician de o mare sensibilitate și cuprindere culturală, Ruxandra Arzoiu a lăsat posterității zeci de articole și cărți axate, în principal, pe teme care abordează muzica contemporană, realizările sale fiind apreciate cu numeroase și prestigioase premii acordate de instituții majore din România și din străinătate. Personalitate de o delicatețe și modestie exemplare, Ruxandra Arzoiu va rămâne în memoria colegilor din cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ca un om luminos, plin de noblețe și așezare sufletească, dăruit și competent, discret și empatic. Transmitem condoleanțe familiei îndurerate și ne rugăm Bunului Dumnezeu să o odihnească în pace!


București, 15.03.2021, Secretariat U.C.M.R.

Memoriu al Biroului Executiv

București, 11.02.2021, Secretariat U.C.M.R.

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România vă aduce la cunoștință că situația actuală generată de pandemie a determinat adoptarea unor schimbări în ceea ce privește modul în care se vor desfășura Adunarea Generală Ordinară și Consiliul General al UCMR, în sensul că ședința nu va mai avea loc în Aula Palatului Cantacuzino, ci se va desfășura on-line.

Cu stimă,
Secretariatul U.C.M.R.
București, 09.02.2021, Secretariat U.C.M.R.

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.) convoacă ADUNAREA GENERALĂ ORDINARĂ a membrilor săi, în data de 04.03.2021, ora 10:00, prima convocare la sediul central din București, Calea Victoriei nr.141, Aula Palatului Cantacuzino.

În cazul lipsei de cvorumîn data de 04.03.2021, se reconvoacă ADUNAREA GENERALĂ ORDINARĂ – U.C.M.R. în data de 05.03.2021, aceeași locație, ora 10:00.

Ordinea de zi:
- Aprobare bilanț contabil an 2020
- Raport Consiliu Director an 2020
- Raport Comisie de Cenzori an 2020
- Raport Director Executiv an 2020
- Decernare premii U.C.M.R. 2020.
București, 07.12.2020, Secretariat U.C.M.R.

Revistele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România îşi recompensează autorii prin premii de excelenţă

Ca în fiecare an, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România acordă Premii de excelență colaboratorilor Revistelor Muzica și Actualitatea muzicală – editate de UCMR şi finanţate cu sprijinul Ministerului Culturii, pentru studii de muzicologie şi articole de cronică de concert şi spectacol.

Pentru anul 2020, autorii premiați sunt:

Revista Muzica:

Lena Vieru Conta - Premiu pentru studiul Sintaxe muzicale în "Grădinile" lui Paul Klee
Diana Rotaru - Premiu pentru studiul Grădina hipnotică: repetiție și transă în creația pentru flaut a lui Salvatore Sciarrino

Revista Actualitatea Muzicală:

Carmen Stoianov - Premiul pentru articole cu caracter analitic
Răzvan Georgescu - Premiul pentru cronică de spectacol muzical


UNIUNEA COMPOZITORILOR ȘI MUZICOLOGILOR DIN ROMÂNIA își exprimă durerea și profundul regret la dispariția celui care a fost prof. univ. dr. Ștefan ANGI (1933-2020) muzicolog, creatorul școlii de estetică clujene, eminent cadru didactic, conducător de doctorat, mentor al multor generații de muzicieni.

Domnul profesor Ștefan Angi si-a desfășurat întreaga activitate didactică, de-a lungul a mai bine de șase decenii, în Academia Națională de Muzică din Cluj Napoca. A îndeplinit funcția de decan al Facultății de Compoziție și Muzicologie, a condus un număr impresionant de teze de doctorat de înalt nivel și a publicat, în limba română și maghiară, volume de estetică, filozofie și muzicologie, apărute în țară și în străinătate, precum și studii de excepțională valoare. A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, care i-a premiat publicațiile, și i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei clujene. A fost recompensat cu înalte premii și distincții de către Academia Română și Consulatul Maghiar din Cluj. Mai multe instituții de învățământ superior au beneficiat de colaborarea sa generoasă și neprețuită. Pentru noi toți, a fost un model unic și un exemplu de ținută academică și atitudine profund umană.

Transmitem întreaga noastră compasiune și sincere condoleanțe familiei îndoliate.
București, 07.11.2020, Secretariat U.C.M.R.

Cu deosebit regret vă anunțăm că Octavian Nemescu, un nume care a făcut istorie în muzica românească, a plecat dintre noi. Compozitorul Octavian Nemescu a fost unul dintre cei mai originali creatori români, care a lăsat în urmă o operă de referință, cu o semnătură unică, inconfundabilă. De numele lui sunt legate orientări muzicale pregnante precum muzica spectrală, arhetipală, imaginară. A ars cu pasiune pentru ideile sale pe care le-a urmat fără abateri, fără compromisuri, pe care le-a întrupat de-a lungul timpului cu convingerea îndeplinirii unei misiuni artistice, pe care și-a asumat-o, de a stabili punți de comunicare a omului cu planurile metafizice, transcendente. A fost mereu un compozitor în avangardă, creația sa profund simbolică propunând noi forme și noi rosturi de apariție și manifestare, dincolo de cele pur estetice. Viziunile sale rămân în continuare cu câțiva pași înaintea noastră, dându-ne un punct de așteptare la orizont. Octavian Nemescu a crezut în puterea de neclintit a arhetipurilor – cele care prin caracterul lor imuabil, permanent, înfruntă trecerea timpului, oferind o șansă aspirației către eternitate. Lucrări precum Concentric, Natural-Cultural, Spectacol pentru o clipă, Regele va muri?, Finalpha, Metabizantinirikon, Non-Simfonia a 5-a, Pre-Simfonia a 6-a ca și întreg Ciclul dedicat Orelor unei zile, rămân în memoria noastră, a muzicii românești și internaționale. O cultură care are un creator cum a fost Octavian Nemescu, este una bogată, norocoasă. Octavian Nemescu a fost o stea norocoasă în galaxia muzicii de pretutindeni. A plecat din această lume, dar prin muzica sa, prin ideile sale novatoare, puternice, rămâne printre noi.

Înmormântarea va avea loc luni, 9 noiembrie, la Cimitirul Evanghelic-Lutheran, la ora 12. Până atunci, pentru cine dorește să își ia rămas bun, corpul său va fi depus la Capela Cimitirului din Șoseaua Giurgiului nr. 4.
București, 12.10.2020, Secretariat U.C.M.R.

Stimați membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, vă informăm că termenele limită de predare a lucrărilor în vederea achiziționării acestora de către UCMR, în sesiunea noiembrie 2020, sunt după cum urmează:

- în cadrul Secției Simfonice (Muzică Instrumentală și Multimedia) și a Subsecției de Muzică Vocal - Instrumentală - 26.10.2020.

- în cadrul Secției de Muzică Vocală - 06.11.2020

- în cadrul Secției de Muzică Jazz - Pop - 12.11.2020

- în cadrul Secției de Muzicologie - 12.11.2020
București, 28.08.2020, Secretariat U.C.M.R.

Cu profund regret Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță că s-a stins din viață la Cluj, în acest sfârșit de august, compozitorul Cristian Misievici.

Neașteptată plecarea sa dintre noi, colegi, prieteni, studenți care-l aveam aproape și-l prețuiam pentru cu inteligența și cultura sa, perspicacitatea și spiritul critic exact, pentru felul său unic de a-și marca prezența în comunitatea academică, în care franchețea și o aleasă politețe se împleteau cu o ironie adesea mușcătoare – dar niciodată gratuită.

Născut în 1953 la Iași și format la înaltele școli muzicale ale orașului său natal ca discipol al lui Vasile Spătărelu, Cristian Misievici s-a afirmat între vârfurile generației sale confirmându-și devreme valoarea prin premiul la Concursul de compoziției Henrik Wieniawski de la Varșovia, obținut cu un spectaculos Concert pentru vioară. Destinul său a rămas legat de Iași și de Conservatorul de acolo până în anul 1990, când cursul vieții sale s-a schimbat abrupt și Clujul a devenit locul unde aveau să se împlinească energia și experiența maturității sale, puse în slujba Academiei de Muzică din inima Transilvaniei. Aici a parcurs o carieră didactică și academică de excepție ca profesor de orchestrație, secretar științific al Senatului universitar (la vremea respectivă echivalând cu poziția de prorector), șef al catedrei de compoziție, director al Școlii doctorale „Sigismund Toduță”, dar și inițiator al învățământului muzical superior la Piatra Neamț (ca o extensie și actualmente o facultate a Academiei de muzică clujene). Apreciat deopotrivă și în cadrul breslei componistice, a fost membru în Consiliul director al U.C.M.R.

Exigent și parcimonios în creație, nu a mizat pe cantitate, ci pe calitate, fiecare dintre opusurile sale fiind un model de șlefuire și de rigoare a gândirii muzicale, trasate pe coordonate structurale de implacabilă coerență și posedând o certă notă expresivă originală. Capodopera perioadei sale clujene, Lamentație și descătușare pentru cor și orchestră (dedicată memoriei profesorului său, Vasile Spătărelu) pare a fi o privire crepusculară din crugul unei vieți țesute din nostalgie și forță interioară.

Ne va lipsi Cristian Misievici, și nu îl vom uita. Odihnească-se în pace.
București, 25.08.2020, Biroul Executiv U.C.M.R.

Către Ministerul Culturii.

Către Ministerul Educației și Cercetării.

București, 20.08.2020, Secretariat U.C.M.R.

Hotărâre a Guvernului României, cu aplicabilitate în domeniul culturii,

Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, 19 august, amendamentul convenit între Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei la Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanțarea Proiectului privind privind reabilitarea monumentelor istorice din România. În acest context, la cererea Ministerului Culturii, din data de 9 iunie 2020, BCDE a acceptat extinderea termenului de finalizare a proiectului, până la data de 30 iunie 2023, pentru: Muzeul Național George Enescu (Palatul Cantacuzino din București), Filiala Omnia Craiova a Bibliotecii Naționale a României, Muzeele Dr. Ioan și Nicolae Kalinderu din subordinea Muzeului Național de Artă a României, aflate în diferite stadii de implementare..
București, 30.07.2020, Secretariat U.C.M.R.


Stimați membri ai U.C.M.R.,

Biroul executiv al U.C.M.R. anunță că, în contextul actual al pandemiei, ediția a 16-a a Festivalului Internațional MERIDIAN nu se mai poate desfăşura în perioada 8-15 noiembrie 2020, fiind reprogramată pentru luna noiembrie a anului 2021.
București, 04.06.2020, Secretariat U.C.M.R.

ÎNSCRIEREA LUCRĂRILOR PENTRU SESIUNEA DE ACHIZIȚII IUNIE 2020

Stimați membri ai UCMR,

Dorim să vă aducem la cunoștință că, în contextul situaţiei generate de pandemie, termenul de înscriere a lucrărilor pentru sesiunea de achiziții din luna iunie 2020 se prelungește până în data limită de 20 iunie 2020. Lucrările vor putea fi trimise și în format digital (partitură in format pdf, înregistrarea lucrării audio, fișă de creație completată și scanată, autoprezentare a lucrării, declarație pe propria răspundere - secția de muzicologie). Înscrierea lucrărilor ce urmează a fi prezentate Birourilor se poate face personal sau la adresa de e-mail ucmr.office@gmail.com.

Biroul Executiv al U.C.M.R.
București, 04.05.2020, Secretariat U.C.M.R.


Din cauza situaţiei generate de pandemie, Concursul de creaţie corală pentru copii şi tineret (2-4 voci egale) VOX MUNDI ediţia a IV-a, Timişoara, 21-23 mai 2020, nu se va desfăşura anul acesta.
București, 30.04.2020, Secretariat U.C.M.R.

ÎNSCRIEREA LUCRĂRILOR PENTRU SESIUNEA DE ACHIZIȚII IUNIE 2020

Stimați membri ai UCMR,

Dorim să vă aducem la cunoștință că până în data de 15 iunie 2020 vă puteți înscrie lucrările la secretariatul UCMR, spre a fi analizate ulterior de către Birourile Secțiilor de Creație în vederea recomandării lor la sesiunea de achiziții din luna iunie 2020. Lucrările vor putea fi trimise și în format digital (partitură in format pdf, înregistrarea lucrării audio, fișă de creație completată și scanată, autoprezentare a lucrării, declarație pe propria răspundere - secția de muzicologie). Înscrierea lucrărilor ce urmează a fi prezentate Birourilor se va face la adresa de e-mail ucmr.office@gmail.com.
București, 27.04.2020, Secretariat UCMR

IMPORTANT MESSAGE

Dragi prieteni,

Vă anunțăm cu regret că proiectul nostru de program din cadrul festivalului ”Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” (ediția 2020) nu mai poate fi susținut între 23-30 mai, în contextul pandemiei și al situației actuale. După data de 15 mai 2020 vom reveni cu detalii privind o eventuală reconfigurare a perioadei de desfășurare și a programului, ținând cont de reglementările legale viitoare.

Dear friends,

We regret to inform you that our draft program in the frame of the festival ”International Week of New Music” (SIMN 2020) can no longer be supported between 23 and 30 May, in the context of the pandemic and the current situation. After 15 May 2020, we will come back with details on a possible reconfiguration of the period and the program, taking into account future legal dispositions.
București, 21.04.2020, Secretariat UCMR

Cu adânc regret, membrii Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță dispariția doamnei Daniela Caraman-Fotea, reputat muzicolog și cronicar muzical.

Autoare a unor prestigioase volume de muzicologie, articole de specialitate, cronici, eseuri, reportaje, doamna Daniela Caraman-Fotea s-a distins îndeosebi prin realizarea unor monografii dedicate muzicii ușoare românești, reprezentând un nume de referință în domeniul muzicologiei.

Colegii de breaslă regretă nespuns dispariția sa și îi vor păstra o frumoasă amintire.
București, 21.01.2020, Secretariat UCMR

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România anunță cu profundă întristare trecerea la cele veșnice a

Prof. univ. dr. DHC Grigore Constantinescu

Muzicolog, profesor, critic muzical, președinte al Uniunii Criticilor Muzicali ”Mihail Jora” și membru al Biroului de Muzicologie și al Consiliului Director din cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, prof. univ. dr. DHC Grigore Constantinescu, prin activitatea sa pedagogică, muzicologică, publicistică și organizatorică, a contribuit esențial la dezvoltarea școlii românești de muzicologie și la reflectarea minuțioasă și profundă a vieții muzicale din România.

Pasiunea și competența sa pentru operă (pentru muzicile vocale în general), traduse în sute de articole, în zeci de volume și cursuri, stilul său de comunicare caldă și generoasă cu studenții, dar și în scris, în mass-media, finețea și umorul său ne-au marcat pe toți, cei care i-am fost discipoli, colegi, cititori sau ascultători.

Suntem alături de familia sa în această grea despărțire. Dumnezeu să-l odihnească!

Pentru cine dorește să își ia rămas bun, corpul neînsuflețit va fi depus în cursul zilei de vineri la Capela Cimitirului Bellu. Înmormântarea va avea loc sămbătă, 25 ianuarie, ora 12.00, la Cimitirul Bellu.

UCMR